Nieuws overzicht

Signalisatie op landbouwvoertuigen

15/01/2014


 

Wijziging signalisatie landbouwvoertuigen vanaf 1 sept

 

   

 

Klik op bovenstaande afbeeldingen en ontdek de nieuwe pagina's

Met de recente publicatie (op 21 augustus) van het KB in verband met het technisch reglement enerzijds en van het KB in verband met signalisatie anderzijds worden enkele nieuwe regels van toepassing voor tractoren die machines dragen.

Discussies met politiediensten over het al dan niet mogen uitsteken van gedragen en half-gedragen machines zouden hiermee eindelijk van de baan moeten zijn. Absurde toestanden zoals het verplicht afkoppelen van een frontgewicht in de frontlift omdat het vóór de tractor hangt zullen zich in de toekomst niet meer voordoen. Strikt genomen mag immers geen enkele lading uitsteken aan de voorkant van een voertuig en achteraan mag dat niet meer dan één meter zijn. Een gedragen landbouwwerktuig werd tot op heden beschouwd als “lading” en viel dus onder dezelfde regels.

Het nieuwe technisch reglement verandert nu in die zin dat een werktuig dat gedragen of half-gedragen wordt door een tractor niet moet beschouwd worden als een lading, met als gevolg dat de maximale afmetingen niet van toepassing zijn. Op vraag van het ABS, de andere landbouworganisaties, loonwerkers, constructeurs en invoerders van machines werd het KB aangepast aan de vereisten van de huidige mechanisatie en de steeds grote wordende tractoren.

Afmetingen tractor met werk tuig(en) eraan bevestigd

Er werd beslist om vooraan een machine toe te laten tot een lengte van 3 meter voor het uiterste vaste punt van de tractor zelf. Let wel op: een frontlader wordt vanaf nu ook beschouwd als een gedragen werktuig en mag dus ook niet verder dan 3 m uitsteken. Een aan de frontlader gemonteerde balenklem bijvoorbeeld moet in de gepaste positie geplaatst worden om zich op de openbare weg te begeven om die 3 meter niet te overschrijden!

Achteraan mag een werktuig tot 7 meter uitsteken. De totale lengte van de tractor-werktuig(en) combinatie mag evenwel nooit meer dan 12 meter zijn.

Bijkomende signalisatie: “safety first”!

Doordat gedragen werktuigen ver vooraan of achteraan mogen uitsteken wil de wetgever dat die machines onder alle omstandigheden ook goed zichtbaar zijn voor andere weggebruikers. Daarom moeten tegen uiterlijk 1 september 2014 alle gedragen machines voorzien zijn van duidelijke en correcte signalisatie. Wanneer de verlichting van de tractor niet helemaal zichtbaar is, dan moet die hernomen worden op het uiteinde van het werktuig. Dimlichten vooraan mogen desgevallend enkel in werking zijn op het werktuig en niet terzelfdertijd op de tractor ontstoken zijn om verwarring te voorkomen. Achteraan moeten de rode lichten en pinkers duidelijk zichtbaar zijn en desnoods herhaald worden op het werktuig. Voor- en achteraan moet één rood-wit gestreept bord van minstens 28x28 cm gemonteerd worden vanaf een uitsteek van 1 m. Is de totale breedte van de machine meer dan 2,55m, dan moeten de regels de reeds langer van toepassing zijn toegepast worden: 2 borden, eventueel bijkomende breedteverlichting, uitzonderlijk vervoer-bord (>3 m), enz.

NIEUW: zijdelings geplaatste gestreepte Op de zijkant van de gedragen en half-gedragen werktuigen moeten, vanaf een uitsteek van 1 m voor- en achteraan, rood-wit gestreepte reflecterende borden aanwezig zijn op het uiteinde van de machine. Daarnaast moeten om de 2 m oranje reflectoren aangebracht worden over de volledige lengte van de tractor mét werktuig.

Brochure beschikbaar

Alle reglementering die betrekking heeft op signalisatie van landbouwvoertuigen werd gebundeld in één overzichtelijke brochure 'Signalisatie op landbouwvoertuigen' en zal ter beschikking gesteld worden op de verschillende beurzen en evenementen waar het ABS aanwezig zal zijn: de Werktuigdagen en Agribex.

Lees de brochure

bron www.absvzw.be

 

 
 
Cliquez ici pour la version franšaise
Catalogus Contact Nieuws Dealerzone  
PIKT-O-NORM NV
Van Stralenlei 74A
2170 Merksem - Antwerpen
België

Tel: +32(0)3 646 95 59
Fax: +32(0)3 644 85 08

E-mail: info@pikt-o-norm.be

BTW nr: BE 0420 827 471